Siitepölyallergian hoito | Uusi Apteekki Verkossa
Kutisevatko silmät ja onko nenä tukkoinen tai vuotaa? Jos näiden oireiden lisäksi on meneillään lehtipuiden kukinta (maalis-kesäkuu) tai sitten heinien ja pujon siitepölykausi (heinä-syyskuu), saattaa sinulla olla siitepölyallergia. Allergiaoireisena kannattaa välttää allergiaoireiden aiheuttajia, mutta siitepölyallergiassa se ei kuitenkaan aina ole mahdollista. Jos oireet tekevät jokapäiväisestä elämästä hankalaa, kannattaa lievittää oireita itsehoitolääkkeillä ja -valmisteilla. Nyrkkisääntönä on, että aluksi oireisiin haetaan helpotusta paikallisilla valmisteilla.
Allergisten silmäoireiden itsehoito
Akuuttien allergisten silmäoireiden hoitoon kannattaa käyttää ensisijaisesti antihistamiinia sisältäviä silmätippoja. Näiden sijasta voi kokeilla myös miedompia natriumkromoglikaattitippoja. Tippoja annostellaan yleensä kahdesti päivässä ja molempiin silmiin. Paikallisesti käytettävät silmätipat ovat turvallisia, eikä niillä yleensä ole yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.
Allergisten nenäoireiden itsehoito Nenäoireisiin, kuten nenän kutiamiseen, tukkoisuuteen tai kirkkaan eritteen vuotamiseen, kannattaa käyttää kortisonisumutteita. Sumutteiden paras teho saadaan aikaiseksi, kun hoito aloitetaan ennalta ehkäisevästi jo ennen allergiaoireiden ilmestymistä ja annostelu tapahtuu säännöllisesti. Oireet saadaan yleensä kuriin sumuttamalla yksi tai kaksi annosta molempiin sieraimiin kerran päivässä. Kun oireet ovat hallinnassa voidaan annostus laskea yhteen sumutukseen molempiin sieraimiin kerran päivässä. Antistamiininenäsuihke on toinen vaihtoehto allergisen nuhan paikallishoitoon. Antihistamiinsuihketta annostellaan yleensä kahdesti vuorokaudessa molempiin sieraimiin. Kortisoninenäsumutteiden käytön aikana nenän kuivuminen on yleistä ja siksi onkin suositeltavaa käyttää samanaikaisesti kosteuttavia nenäsumutteita, kuten öljyjä tai A-vitamiinisuihkeita. Kosteuttava nenäsumute kannattaa sumuttaa eri aikaan kortisonisumutteen kanssa. Niiden sumuttamisen välissä tulisi olla vähintään puoli tuntia. Jos paikallisesti annosteltavat valmisteet eivät auta lievittämään oireita, voi hoitoa tehostaa suun kautta otettavalla antihistamiinivalmisteella. Kuitenkin lääkäriin on syytä olla yhteyksissä, jos itsehoitovalmisteet eivät helpota oireita tai mikäli oireet pahenevat.